Stichting Vrienden Van Donkhaen

Sinds 15 jaar geeft de Stichting Vrienden van Donkhaen hulp aan gezinnen, de créche en de school van Donkhaen. Een straatarm dorpje in het Noord-Oosten van Thailand, waar landbouw op de onvruchtbare grond nog immer ploeteren is voor een schamel loontje. (gem. 250 Euro per jaar per gezin) Er is dan niet veel fantasie voor nodig, waar de mooie Thaise meiden in belanden, als de familie geholpen moet worden.

De drijvende kracht achter deze hulp is, Theo Moelee, die al 20 jaar in Thailand woont. Theo gaat om de drie maanden naar het dorp om daar financiële hulp te geven. Het benodigde geld is afkomstig van donateurs (“De Vrienden”). Dit geld wordt vanuit Nederland naar Thailand gestuurd.

Het bestuur van de stichting, (Sander de Wijs, voorzitter, Daisha Bol, penningmeester, Carin van Geijn, secretaris) en Theo Moelee werken om “niet” aan dit project. Zelfs de kosten van de bezoeken, porto, etc, worden uit eigen zak betaald. Er zijn geen bezittingen en geen schulden. Alle giften worden direct aan de mensen uitgekeerd. Met uitzondering van de donaties bestemd voor het Studie fonds. Dit is een lange termijn project, voor vooral meisjes, die door willen/kunnen leren. Hoe meer geld in het fonds, hoe meer kinderen we kunnen laten doorleren.

Deze blog is voornamelijk bedoeld om berichten, belevenissen, nieuws te delen met de Vrienden van DonKhaen. Mocht u als buitenstaander echter geintresseerd zijn geraakt in het project, kunt u altijd contact met ons opnemen via theomoelee@hotmail.com.

Met vriendelijke groet,
Sander de Wijs, voorzitter
Stichting Vrienden van Donkhaen.

Foto's van onze bezoeken zijn (voorlopig) te bezichtigen via de link http://donkhaen.hyves.nl/photos/.

woensdag 10 december 2008

Archief: 04 november 2004

Sawadee Krap alemaal,

Ja hoor we zijn er weer geweest. Een lange tocht, dit keer. Met de auto, vanuit Chiang Mai, zo’n 1000 km. dwars door Thailand, van het Noorden naar het Noord-Oosten, door prachtige bergen, overnacht in Phisanulok in Midden Thailand.
We waren met z’n 3en. Han, een nieuwe Vriend en Toine, die 6 maanden vrijwilligers werk gaat doen in DonKhaen en mijn persoontje. Voor hen beiden de eerste keer dat ze er naar toe gingen, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Na 2 dagen verblijf hadden we er weer 2 supporters bij. Het Dorp was weer op zijn best. Vriendelijk en spontaan naar de 2 nieuwelingen toe, liefde op het eerste gezicht. Ook voor mij was het weer een verademing om de rust te ervaren die er uit gaat van dit Thaise plattelands dorpje, waar je even de hectische grote wereld kunt vergeten. Muziek maken, wedstrijdjes op de school, kortom een feest. U bent zoals altijd welkom om het zelf mee te maken.

Met onze Kids gaat het ook buitengewoon goed. De drieling, de drie meiden van Porn, Motje, Nieuw, Carin, Ae etc. Allemaal even vitaal en “Happy”

Han zat direct vol met vele ideeen om de meisjes te gaan helpen bij hun studie, hij is zelf leraar. T.z.t. zullen wij u graag de uitgewerkte plannen toekomen. De gedachten gaan vooral uit naar het oprichten van een lange termijn “Studie fonds” voor de meisjes. Een lang gekoesterde wens van mij, want het is en blijft de enige mogelijkheid om die mooie Thaise meiden uit de verschrikkingen van de “Vlees-industrie” te houden.

Toine lag ook direct goed bij vooral het vrouwelijke deel van het Dorp. Hij is een aardige Zeeuw, 26 jaar, net afgestudeerd en geduldig in het onderwijzen van Engels en computerkunde. Het hoofd van de school was zeer in zijn nopjes met zijn nieuwe hulp.
Trots liet deze zijn nieuw gebouwde vleugel zien, waar hij zijn computers wil neerzetten.
Het gebouw is met ouders en sponsor geld gebouwd, zonder ook maar 1 cent van de overheid. Ook de computers zijn nog in geen velden of wegen te bekennen. Er zijn 6 tweedehands computers uit Nederland onderweg, die Frank Smits van een bedrijf heeft losgepeuterd, die overgingen tot snellere comps. Nog bedankt Ben Buijs voor het regelen van het gratis transport !! N.B. De school heeft nu 750 leerlingen en 35 onderwijzers, waarvan slechts 2, die Engelse les kunnen geven.
Na uw bijdrage van de laatste 3 maanden weer aan iedereen te hebben uitbetaald, gingen wij moe maar voldaan, richting Bangkok.

OK, dit was het dan weer, groeten van ons allemaal en opnieuw weer zeer bedankt voor uw steun.

Theo.

Geen opmerkingen: