Stichting Vrienden Van Donkhaen

Sinds 15 jaar geeft de Stichting Vrienden van Donkhaen hulp aan gezinnen, de créche en de school van Donkhaen. Een straatarm dorpje in het Noord-Oosten van Thailand, waar landbouw op de onvruchtbare grond nog immer ploeteren is voor een schamel loontje. (gem. 250 Euro per jaar per gezin) Er is dan niet veel fantasie voor nodig, waar de mooie Thaise meiden in belanden, als de familie geholpen moet worden.

De drijvende kracht achter deze hulp is, Theo Moelee, die al 20 jaar in Thailand woont. Theo gaat om de drie maanden naar het dorp om daar financiële hulp te geven. Het benodigde geld is afkomstig van donateurs (“De Vrienden”). Dit geld wordt vanuit Nederland naar Thailand gestuurd.

Het bestuur van de stichting, (Sander de Wijs, voorzitter, Daisha Bol, penningmeester, Carin van Geijn, secretaris) en Theo Moelee werken om “niet” aan dit project. Zelfs de kosten van de bezoeken, porto, etc, worden uit eigen zak betaald. Er zijn geen bezittingen en geen schulden. Alle giften worden direct aan de mensen uitgekeerd. Met uitzondering van de donaties bestemd voor het Studie fonds. Dit is een lange termijn project, voor vooral meisjes, die door willen/kunnen leren. Hoe meer geld in het fonds, hoe meer kinderen we kunnen laten doorleren.

Deze blog is voornamelijk bedoeld om berichten, belevenissen, nieuws te delen met de Vrienden van DonKhaen. Mocht u als buitenstaander echter geintresseerd zijn geraakt in het project, kunt u altijd contact met ons opnemen via theomoelee@hotmail.com.

Met vriendelijke groet,
Sander de Wijs, voorzitter
Stichting Vrienden van Donkhaen.

Foto's van onze bezoeken zijn (voorlopig) te bezichtigen via de link http://donkhaen.hyves.nl/photos/.

woensdag 10 december 2008

Archief: 17 april 2008

Hallo beste Vrienden, Bangkok, 18-4-2008.

Afgelopen dagen ben ik weer naar “Ons Dorp DonKhaen”,Thailand getogen om de 3-maaandelijkse donaties namens u te overhandigen.
Het was heet (42 g. C.) en ver. (950 km. v.v.) Maar gelukkig werd ik vergezeld door Jan Jelke de Vries, een van de eerste Vrienden van Ons Dorp, inmiddels alweer 10 jaar, en hebben we elkaar tijdens de lange tocht moed ingesproken en oude verhalen opgehaald en gefilosofeerd over de toekomst van ons project.

Soms lijkt het, dat Thailand economisch op de goede weg is, omdat de rijst prijzen op de wereld markt behoorlijk gestegen zijn en de boeren daar dus profijt van zouden moeten hebben.

Onze conclusie was echter, dat de slecht opgeleidde boeren van deze streek er niet veel mee opschieten. De veel hogere prijzen van kunstmest en pesticiden, doen het voordeel weer drastisch slinken. Naast een corrupte overheid,is er een maffia/clanachtige structuur van de politiek, die de boeren klein en dom houdt. Het stichten van krachtige coöperaties zou hierin uitkomst kunnen bieden, echter dit wordt door bovenstaande machthebbers tegen gehouden.

Conclusie voor ons projekt, we zijn nog steeds nodig. Alleen beter onderwijs helpt.


Via ons Studiefonds zijn we op de goede weg en is het nog steeds een verademing om te zien hoe onze Kids het goed doen op school. De eerste meisjes zitten tegen afstuderen aan en zij hebben zich tot flinke, slimme dames ontwikkeld.

Ik weet het, ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar helaas ben ik niet zo’n schrijver. Veel liever zou ik u allemaal hier naar toe willen halen om “uw werk” met eigen ogen te kunnen zien………….U bent welkom………….

Geen opmerkingen: