Stichting Vrienden Van Donkhaen

Sinds 15 jaar geeft de Stichting Vrienden van Donkhaen hulp aan gezinnen, de créche en de school van Donkhaen. Een straatarm dorpje in het Noord-Oosten van Thailand, waar landbouw op de onvruchtbare grond nog immer ploeteren is voor een schamel loontje. (gem. 250 Euro per jaar per gezin) Er is dan niet veel fantasie voor nodig, waar de mooie Thaise meiden in belanden, als de familie geholpen moet worden.

De drijvende kracht achter deze hulp is, Theo Moelee, die al 20 jaar in Thailand woont. Theo gaat om de drie maanden naar het dorp om daar financiële hulp te geven. Het benodigde geld is afkomstig van donateurs (“De Vrienden”). Dit geld wordt vanuit Nederland naar Thailand gestuurd.

Het bestuur van de stichting, (Sander de Wijs, voorzitter, Daisha Bol, penningmeester, Carin van Geijn, secretaris) en Theo Moelee werken om “niet” aan dit project. Zelfs de kosten van de bezoeken, porto, etc, worden uit eigen zak betaald. Er zijn geen bezittingen en geen schulden. Alle giften worden direct aan de mensen uitgekeerd. Met uitzondering van de donaties bestemd voor het Studie fonds. Dit is een lange termijn project, voor vooral meisjes, die door willen/kunnen leren. Hoe meer geld in het fonds, hoe meer kinderen we kunnen laten doorleren.

Deze blog is voornamelijk bedoeld om berichten, belevenissen, nieuws te delen met de Vrienden van DonKhaen. Mocht u als buitenstaander echter geintresseerd zijn geraakt in het project, kunt u altijd contact met ons opnemen via theomoelee@hotmail.com.

Met vriendelijke groet,
Sander de Wijs, voorzitter
Stichting Vrienden van Donkhaen.

Foto's van onze bezoeken zijn (voorlopig) te bezichtigen via de link http://donkhaen.hyves.nl/photos/.

woensdag 10 december 2008

Enerverend Bezoek Aan Ons Dorp DonKhaen Thailand


Wat heeft het lang geduurd voordat ik weer eens in de gelegenheid was om richting Isarn (N.O. Thailand) te vertrekken............om mijn geliefde mensen daar te ontmoeten.

Ae met Janelle


Natuurlijk weet u allemaal van de problemen en worstelingen in het Land van de Glimlach. Eigenlijk was/is er sprake van een soort mini revolutie. Verzet van een grote groep mensen, die het zat zijn om hun intelligentie nog langer te laten beledigen door “de Clans”, die al eeuwen lang dit land en de mensen uitbuiten voor hun eigen doeleinden. Corruptie op grote schaal, stemmen kopen bij de z.g. democratische verkiezingen, intimidaties, slecht onderwijs, vooral dom houden van de goedkope arbeidskrachten in m.n. de Isarn. Hier wonen 20 millioen mensen, die nauwelijks onderwijs hebben gehad. Het Hoog Gerechtshof heeft 3 regerings partijen verboden, wegens deze fraudes, maar nu al, na 1 week, blijkt dat ze nog lang niet verslagen zijn en dat we dus nog wel meer strijd tegemoet gaan. Na 20 jaar leef ik erg met hen mee, maar ik kan er niet veel aan doen. Het is hun strijd.


Dochter van Ep (2 jaar)

Wat ik wel kan doen, en nog steeds met veel plezier, is Ons Dorp helpen in het harde gevecht voor een beter bestaan. Is het niet voor hen zelf dan toch voor hun kinderen.
Ons Studiefonds werkt voortreffelijk. De meisjes die meedoen, blinken uit in wilskracht en ijver om verder te kunnen leren en zo de vicieuse cirkel te doorbreken, zoals bovenstaand geschetst.
Afhankelijk van de beschikbaarheid van donaties vanuit Nederland staan er nog ongeveer 10 meisjes te trappelen om mee te doen.
Natuurlijk bedoel ik u niet, u doet al zoveel, maar mocht u nog mensen weten, die zich aangesproken voelen om mee te doen, dan van harte welkom.

Onze Miss DonKhaen “Mot” (13 jaar)


Ik ben een beetje overmoedig, maar dat komt omdat Janelle deze prachtige uitgebreide BLOG voor de Vrienden van DonKhaen heeft gemaakt, die ik u van harte aanbeveel. Veel foto’s en teksten uit het heden en verleden en reageren kan en mag natuurlijk.
Janelle (op rondreis door Z.O. Azie) en ook Jan Jelke (van de JanJelke road) waren met mij mee gekomen naar DonKhaen en zorgden er voor, dat ik mijn routine gevoel vergat en weer enthousiast liet zien wat er allemaal al tot stand is gekomen, dankzij “De Vrienden”



Jan Jelke met Naa

De creche, de koeien en de tractors van de Rotary Enschede, de meisjes die kunnen putten uit het het studiefonds, de verbeterde huizen en vooral de wonderschone dankbare glimlach van de mensen maakten ons erg blij en een beetje tevreden.


Rotary Koeien met 1 dag oud kalfje

Vanuit een rustig Thailand wens ik u, ook namens ons bestuur en alle mensen van DonKhaen,


“Hele fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar”



Theo Moelee
Chiang Mai.